Poniedziałek 29.04

Śniadanie:
kawa z mlekiem słodzona miodem, kanapki z masłem, szynką wiejską, ogórkiem kiszonym, kiełkami rzodkiewki, jabłko. Alergeny: 1,7


Obiad:
rosół z makaronem, ziemniaki, udziec z indyka w sosie śmietanowym, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, ogórka zielonego, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,7,9


Podwieczorek:
napar z owoców suszonych, rogaliki maślane z masłem, jabłko. Alergeny:1,7


 

Wtorek 23.04

Śniadanie:
napar z owoców suszonych, pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, jabłko. Alergeny: 1,7


Obiad:
zupa jarzynowa z makaronem, ziemniaki, dorsz panierowany, surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,3,4,7,9


Podwieczorek:
jogurt owocowy. Alergeny: 7

Środa 24.04

Śniadanie:
kakao słodzone miodem, pieczywo pszenno żytnie z masłem, szczypiorkiem, jajecznica, gruszka. Alergeny: 1,3,7


Obiad:
barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami, pierogi domowe z mięsem i kapustą, polane masłem, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,3,7,9


Podwieczorek:
galaretka owocowa z jogurtem. Alergeny: 7

Czwartek 25.04

Śniadanie:
płatki kukurydziane na mleku, chleb orkiszowy z masłem, szynką z indyka, rzodkiewką, napar z owoców suszonych. Alergeny: 1,7


Obiad:
krem z groszku zielonego z grzankami, ziemniaki z koperkiem, kotlety z piersi z kurczaka , buraczki z jabłkiem, kompot. Alergeny: 1,7,9


Podwieczorek:
herbata z cytryną, bułeczki drożdżowe z serem, marchew surowa. Alergeny: 1,3,7

Piątek 26.04

Śniadanie:
herbata owocowa , stół szwedzki: pieczywo pszenno żytnie z masłem, pomidorki koktajlowe, sałata zielona, ser żółty, szczypiorek, ogórek zielony. Alergeny: 1,7


Obiad:
żurek z jajkiem i ziemniakami, ryż na mleku z musem truskawkowym, woda mineralna z cytryną. Alergeny: 1,3,7,9


Podwieczorek:
cały banan, wafle kukurydziane. Alergeny: 7


*SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1)
b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1)
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1)
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
b) laktitolu

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne

(1)  Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.