Poniedziałek 11.01

Śniadanie:

HERBATA Z CYTRYNĄ, CHLEB ORKISZOWY Z MASŁEM, PAPRYKA ŚWIEŻA, KIEŁBASKI DROBIOWE Z SOSEM CZOSNKOWYM Z JOGURTU. ALERGENY: 1,7


Obiad:

BARSZCZ BIAŁY NA WĘDZONCE Z ZIEMNIAKAMI, MAKARON PEŁNE ZIARNO Z MASŁEM, TWAROŻKIEM Z WANILIĄ, TRUSKAWKI MROŻONE, SOK JABŁKOWY 100%. ALERGENY: 1,7,9


Podwieczorek

BUDYŃ WANILIOWY, MANDARYNKA, WAFLE KUKURYDZIANE.ALERGENY: 1


 

Wtorek 12.01

Śniadanie:

PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, PASTĄ JAJECZNĄ Z MASŁA, JOGURTU, RZODKIEWKI, SZCZYPIORKU, GRUSZKA, HERBATA MIĘTOWA. ALERGENY: 1,7


Obiad:

KREM Z BROKUŁÓW Z GROSZKIEM PTYSIOWYM, GULASZ Z FILETA Z INDYKA Z KASZĄ PERŁOWĄ, WARZYWA NA PARZE, KOMPOT TRUSKAWKOWY. ALERGENY: 1,7,9


Podwieczorek:

MAŚLANKA, BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM, JABŁKO.ALERGENY: 1,7


 

środa 13.01

Śniadanie:

KAKAO SŁODZONE MIODEM, PIECZYWO ŻYTNIE I RAZOWE Z MASŁEM, HALIBUTEM WĘDZONYM, OGÓRKIEM ZIELONYM, RZODKIEWKA. ALERGENY: 1,4,7


Obiad:

ZUPA JARZYNOWA NA KURCZAKU Z ZIEMNIAKAMI, RYŻ Z MUSEM Z MALIN ZE ŚMIETANĄ, SOK 100% JABŁKOWY. ALERGENY: 1,7,9


Podwieczorek:

NAPAR Z OWOCÓW SUSZONYCH, WEK Z MASŁEM, SZYNKĄ Z INDYKA, POMIDORKI KOKTAJLOWE. ALERGENY: 1,7


 

czwartek 14.01

Śniadanie:

PŁATKI OWSIANE NA MLEKU, CHAŁKA Z MASŁEM, MIODEM, ORZECHY ŁUSKANE, HERBATA Z CYTRYNĄ. ALERGENY: 1,7,8


Obiad:

ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM PEŁNE ZIARNO, ZIEMNIAKI, SZTUKA MIĘSA W SOSIE, SURÓWKA Z SAŁATY LODOWEJ, PAPRYKI KOLOROWEJ, OGÓRKA ZIELONEGO , KUKURYDZY, OLIWY Z OLIWEK, KOMPOT GRUSZKOWY. ALERGENY: 1,7,9


Podwieczorek:

NAPAR Z OWOCÓW, CIASTO DROŻDŻOWE Z TWAROŻKIEM I WANILIĄ, JABŁKO.ALERGENY: 1,3,7

piątek 15.01

Śniadanie:

KAWA Z MLEKIEM, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, SZCZYPIORKIEM, SEREM ŻÓŁTYM, KIEŁKAMI RZODKIEWKI, JAJKO GOTOWANE, GRUSZKA. ALERGENY: 1,3,7


Obiad:

ZUPA OGÓRKOWA Z RYŻEM, ZIEMNIAKI, DORSZ PANIEROWANY, SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ, MARCHWI, CEBULKI ZIELONEJ, PAPRYKI, OLIWY Z OLIWEK, KOMPOT WIELOOWOCOWY. ALERGENY: 1,3,4,7,9


Podwieczorek:

GALARETKA OWOCOWA Z JOGURTEM, CIASTECZKA BEZ CUKRU. ALERGENY: 1


*SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1)
b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1)
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1)
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
b) laktitolu

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne

(1)  Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.