Poniedziałek 10.05

Śniadanie:

KAKAO SŁODZONE MIODEM, CHLEB ORKISZOWY Z MASŁEM, SZYNKĄ Z INDYKA, PAPRYKĄ KOLOROWĄ, SAŁATĄ ZIELONĄ, JABŁKO. ALERGENY: 1,7


Obiad:

KREM Z SOCZEWICY CZERWONEJ Z GROSZKIEM PTYSIOWYM, NALEŚNIKI Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI, TWAROŻEK Z WANILIĄ, KOMPOT WIELOOWOCOWY. ALERGENY: 1,3,7,9


Podwieczorek:

NAPAR Z OWOCÓW SUSZONYCH, ROGALIKI Z MASŁEM, GRUSZKA. ALERGENY: 1,7

 

Wtorek 11.05

Śniadanie:

GRYSIK NA MLEKU Z KAKAO, PIECZYWO ŻYTNIE I RAZOWE Z MASŁEM, SEREM ŻÓŁTYM, RZODKIEWKĄ, HERBATA Z CYTRYNĄ, JABŁKO. ALERGENY: 1,7


Obiad:

ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM, ZIEMNIAKI, KOTLETY Z PIERSI Z KURCZAKA, MIZERIA Z OGÓRKA ZIELONEGO, KOMPOT GRUSZKOWY. ALERGENY: 1,3,7,9


Podwieczorek:

KISIEL OWOCOWY Z BANANEM, CIASTECZKA BEZ CUKRU. ALERGENY: 1,7

 

Środa 12.05

Śniadanie:

KAWA Z MLEKIEM, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, SZCZYPIORKIEM, JAJECZNICA, KIWI. ALERGENY: 1,3,7


Obiad:

ZUPA KALAFIOROWA Z RYŻEM, MAKARON PEŁNE ZIARNO Z MIĘSEM MIELONYM Z INDYKA, BAZYLIA, OREGANO, TARTY SER ŻÓŁTY, SOS POMIDOROWY, PESTKI DYNI, WODA MINERALNA Z CYTRYNĄ. ALERGENY: 1,7,9


Podwieczorek:

JOGURT NATURALNY Z MALINAMI, WAFLE ORKISZOWE. ALERGENY: 1

 

Czwartek 13.05

Śniadanie:

PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM, BUŁKI MAŚLANE Z MASŁEM, MIODEM, JABŁKO, HERBATA MIĘTOWA. ALERGENY: 1,7


Obiad:

KREM Z BROKUŁÓW Z GRZANKAMI, KLOPSY Z ŁOPATKI Z RYŻEM, BURACZKI CZERWONE Z JABŁKIEM I ŻURAWINĄ, KOMPOT TRUSKAWKOWY. ALERGENY: 1,3,7,9


Podwieczorek:

NAPAR Z OWOCÓW SUSZONYCH, CIASTO UCIERANE Z JOGURTEM I JABŁKAMI ( WYRÓB WŁASNY). ALERGENY: 1,3,7

Piątek 14.05

Śniadanie:

KAKAO SŁODZONE MIODEM , PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, JAJKO GOTOWANE, SER ŻÓŁTY, OGÓREK ZIELONY, RZODKIEWKA. ALERGENY: 1,3,7


Obiad:

ZUPA JARZYNOWA Z MAKARONEM, ZIEMNIAKI, DORSZ PANIEROWANY, KAPUSTA MŁODA Z KOPERKIEM, KOMPOT JABŁKOWY. ALERGENY: 1,3,7,9


Podwieczorek:

WODA MINERALNA Z CYTRYNĄ ,CIASTKO SEROWE, MARCHEW SUROWA. ALERGENY: 1,7


*SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1)
b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1)
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1)
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
b) laktitolu

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne

(1)  Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.