Poniedziałek 9.12

Śniadanie:

KAWA Z MLEKIEM SŁODZONA MIODEM, CHLEB ORKISZOWY Z MASŁEM, SZCZYPIORKIEM, KIEŁBASKI DROBIOWE Z SOSEM CZOSNKOWYM, KETCHUPEM, GRUSZKA. ALERGENY:1,7


Obiad:

ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM, PALUSZKI Z RYBY DORSZA, KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA, KOMPOT WIELOOWOCOWY. ALERGENY:1,3,4,7,9


Podwieczorek

KISIEL OWOCOWY, MANDARYNKA, CIASTECZKA BEZ CUKRU. ALERGENY:7


 

Wtorek 10.12

Śniadanie:

PŁATKI KUKURYDZIANE NA MLEKU, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, PASTĄ Z SERA ŻÓŁTEGO, KIEŁKI RZODKIEWKI, SOK 100% JABŁKOWY, MARCHEW SUROWA. ALERGENY:1,7


Obiad:

KREM Z GROSZKU ZIELONEGO Z GRZANKAMI, FILET Z INDYKA W SOSIE ŚMIETANOWYM Z KASZĄ PERŁOWĄ, SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ, OLIWY Z OLIWEK, KUKURYDZY, PAPRYKI CZERWONEJ, KOMPOT JABŁKOWY. ALERGENY:1,7,9


Podwieczorek:

MAŚLANKA,PIECZYWO PSZENNE Z MASŁEM I RZODKIEWKĄ. KIWI, ALERGENY:1,7


 

środa 11.12

Śniadanie:

KAKAO SŁODZONE MIODEM, CHLEB ORKISZOWY Z MASŁEM, SZYNKĄ Z INDYKA, SAŁATĄ ZIELONĄ, RZODKIEWKĄ, JABŁKO. ALERGENY:1,7


Obiad:

BARSZCZ BIAŁY NA WĘDZONCE Z ZIEMNIAKAMI, MAKARON PEŁNE ZIARNO Z MIĘSEM MIELONYM, SOSEM POMIDOROWYM, BAZYLIĄ, OREGANO, TARTY SER ŻÓŁTY, PESTKI DYNI, KOMPOT GRUSZKOWO-JABŁKOWY. ALERGENY:1,7,9


Podwieczorek:

NAPAR Z OWOCÓW SUSZONYCH, BUŁECZKI MAŚLANE Z MASŁEM, MIODEM, GRUSZKA. ALERGENY:1,7


 

czwartek 12.12

Śniadanie:

GRYSIK NA MLEKU Z KAKAO PUCHATKIEM, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, SEREM ŻÓŁTYM, PAPRYKĄ CZERWONĄ, WODA MINERALNA Z CYTRYNĄ, MANDARYNKA. ALERGENY:1,7


Obiad:

ROSÓŁ Z MAKARONEM, ZIEMNIAKI, BURACZKI CZERWONE Z JABŁKIEM, UDZIEC Z INDYKA W SOSIE, KOMPOT TRUSKAWKOWY. ALERGENY:1,7,9


Podwieczorek:

MAŚLANKA, CIASTO BISZKOPTOWE Z OWOCAMI( WYRÓB WŁASNY). ALERGENY:1,3,7,9


 

piątek 13.12

Śniadanie:

HERBATA Z CYTRYNĄ, CHLEB ORKISZOWY Z MASŁEM, HALIBUTEM WĘDZONYM, OGÓRKIEM KISZONYM, KIEŁKI RZODKIEWKI, GRUSZKA. ALERGENY:1,4,7


Obiad:

ZUPA JARZYNOWA NA KURCZAKU Z ZIEMNIAKAMI, NALEŚNIKI Z TWAROŻKIEM BIAŁYM, WANILIĄ, TRUSKAWKI MROŻONE, KOMPOT JABŁKOWY. ALERGENY:1,7,9


Podwieczorek:

DESER MLECZNY, WAFLE KUKURYDZIANE. ALERGENY:7


 


*SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1)
b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1)
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1)
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
b) laktitolu

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne

(1)  Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.