Poniedziałek 29.11

Śniadanie:

KAWA ZBOŻOWA Z MLEKIEM, PIECZYWO PSZENNE Z MASŁEM , FILETEM Z INDYKA WĘDZONYM, JAJKO GOTOWANE, PAPRYKA KOLOROWA, JABŁKO. ALERGENY: 1,3,7


Obiad:

ZUPA KALAFIOROWA Z ZIEMNIAKAMI, RYŻ NA MLEKU Z MUSEM TRUSKAWKOWYM ZE ŚMIETANĄ, SOK 100% JABŁKOWY. ALERGENY: 1,7,9


Podwieczorek:

HERBATA Z CYTRYNĄ, CHAŁKA Z MASŁEM, KIWI. ALERGENY: 1,7

 

Wtorek 30.11

Śniadanie:

GRYSIK NA MLEKU Z KAKAO, CHLEB ŻYTNI I RAZOWY Z MASŁEM, SZCZYPIORKIEM, SEREM ŻÓŁTYM, SAŁATĄ ZIELONĄ, NAPAR Z OWOCÓW SUSZONYCH. ALERGENY: 1,7


Obiad:

ZUPA FASOLOWA Z CHLEBEM I KIEŁBASĄ, ZIEMNIAKI, MIĘSO DUSZONE W SOSIE ŚMIETANOWYM , MIZERIA Z OGÓRKA ZIELONEGO, KOMPOT WIELOOWOCOWY. . ALERGENY: 1,7,9


Podwieczorek:

DESER MLECZNY, WAFLE KUKURYDZIANE. ALERGENY: 7

Środa 24.11

Śniadanie:

KAKAO SŁODZONE MIODEM, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, SZCZYPIORKIEM, JAJECZNICA, JABŁKO. ALERGENY: 1,3,7


Obiad:

ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI, GOŁĄBKI Z MIĘSEM, KAPUSTĄ, W SOSIE POMIDOROWYM, KOMPOT WIELOOWOCOWY. ALERGENY: 1,3,7,9


Podwieczorek:

SOK 100% JABŁKOWY, DROŻDŻÓWKA Z SEREM, ALERGENY: 1,3,7

Czwartek 25.11

Śniadanie:

PŁATKI KUKURYDZIANE NA MLEKU, PIECZYWO PSZENNE Z MASŁEM, SZYNKĄ WIEJSKĄ, PAPRYKA KOLOROWA, WODA MINERALNA Z CYTRYNĄ. ALERGENY: 1,7


Obiad:

ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM PEŁNE ZIARNO, GULASZ Z FILETA Z INDYKA Z KASZĄ PERŁOWĄ, FASOLKA SZPARAGOWA Z MASŁEM, KOMPOT GRUSZKOWO- JABŁKOWY. ALERGENY: 1,7,9


Podwieczorek:

GALARETKA OWOCOWA Z JOGURTEM, Z CZEKOLADĄ, GRUSZKA. ALERGENY: 1,7

Piątek 26.11

Śniadanie:

KAKAO , PIECZYWO ŻYTNIE I RAZOWE Z MASŁEM, SEREM ŻÓŁTYM, POMIDOREM MALINOWYM, RZODKIEWKĄ, GRUSZKA. ALERGENY: 1,7


Obiad:

ZUPA JARZYNOWA Z RYŻEM, ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM, DORSZ PANIEROWANY, MIZERIA, KOMPOT JABŁKOWY. ALERGENY: 1,3,7,9


Podwieczorek:

WODA MINERALNA Z CYTRYNĄ, BANAN, WAFELKI KUKURYDZIANE. ALERGENY: 7


*SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1)
b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1)
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1)
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
b) laktitolu

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne

(1)  Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.