Poniedziałek 19.10

Śniadanie:

KAKAO SŁODZONE MIODEM, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, SAŁATĄ ZIELONĄ, SEREM ŻÓŁTYM, JAJKO GOTOWANE, RZODKIEWKA. ALERGENY: 1,3,7


Obiad:

BARSZCZ BIAŁY NA WĘDZONCE Z ZIEMNIAKAMI, RYŻ NA MLEKU Z MUSEM Z MALIN, SOK 100% JABŁKOWY. ALERGENY: 1,7,9


Podwieczorek

HERBATA NAPAR Z OWOCÓW SUSZONYCH, PIECZYWO PSZENNE Z MASŁEM, SZYNKĄ WIEJSKĄ, JABŁKO. ALERGENY: 1,7


 

Wtorek 20.10

Śniadanie:

PŁATKI OWSIANE NA MLEKU, PIECZYWO MIESZANE Z PASTĄ Z TWAROŻKU BIAŁEGO, PAPRYKA CZERWONA, HERBATA MIĘTOWA, ŚLIWKA. ALERGENY: 1,7


Obiad:

KREM Z CUKINII Z GROSZKIEM PTYSIOWYM, ZIEMNIAKI, KOTLECIKI Z FILETA Z KURCZAKA, BURACZKI CZERWONE Z ŻURAWINĄ I JABŁKIEM, KOMPOT WIELOOWOCOWY. ALERGENY: 1,3,7,9


Podwieczorek:

MAŚLANKA, BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM, MARCHEW SUROWA. ALERGENY: 1,7


 

środa 21.10

Śniadanie:

KAWA Z MLEKIEM, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, SZCZYPIORKIEM, JAJECZNICA,GRUSZKA. ALERGENY: 1,3,7


Obiad:

ŻUREK Z KIEŁBASĄ I ZIEMNIAKAMI, KNEDLE DOMOWE Z MIĘSEM MIELONYM Z INDYKA, POLANE MASŁEM I CEBULKĄ, KOMPOT TRUSKAWKOWY. ALERGENY: 1,3,7,9


Podwieczorek:

KISIEL OWOCOWY Z BANANEM, CIASTECZKA BEZ CUKRU.ALERGENY: 1,7


 

czwartek 22.10

Śniadanie:

PŁATKI KUKURYDZIANE Z MLEKIEM, CHLEB ŻYTNI I RAZOWY Z MASŁEM, KIEŁBASĄ SZYNKOWĄ, RZODKIEWKĄ, HERBATA Z CYTRYNĄ, ALERGENY: 1,


Obiad:

KREM Z SOCZEWICY CZERWONEJ Z GRZANKAMI, GULASZ Z PIERSI Z INDYKA Z KASZĄ, FASOLKA SZPARAGOWA Z MASŁEM, BUŁKĄ TARTĄ, KOMPOT WIELOOWOCOWY. ALERGENY: 1,7,9


Podwieczorek:

NAPAR Z OWOCÓW SUSZONYCH, BUŁECZKI MAŚLANE Z MASŁEM, ŚLIWKA. ALERGENY: 1,7

piątek 23.10

Śniadanie:

KAWA SŁODZONA MIODEM, PIECZYWO MIESZANE Z MASŁEM, PASZTETEM DOMOWYM ,OGÓRKIEM KISZONYM, GRUSZKA. ALERGENY: 1,7


Obiad:

BARSZCZ CZERWONY Z JAJKIEM, ZIEMNIAKI, DORSZ PANIEROWANY, KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA, KOMPOT JABŁKOWY. ALERGENY: 1,3,4,7,9


Podwieczorek:

JOGURT OWOCOWY, WAFLE KUKURYDZIANE, MARCHEW SUROWA. ALERGENY: 1,7


*SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1)
b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1)
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1)
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
b) laktitolu

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne

(1)  Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.