Poniedziałek 17.06

Śniadanie:
kawa z mlekiem słodzona miodem, stół szwedzki: chleb orkiszowy, masło, papryka czerwona, ogórek kiszony, szynka wędzona z indyka, sałata zielona, marchew surowa. Alergeny: 1,7


Obiad:
rosół z makaronem, ziemniaki młode, kurczak w sosie śmietanowym, fasolka żółta szparagowa z masłem, kompot rabarbarowy. Alergeny: 1,7,9


Podwieczorek:
napar z owoców suszonych, chałka z masłem, truskawki. Alergeny: 1,7


 

Wtorek 18.06

Śniadanie:
herbata z cytryną, pieczywo z masłem, serem żółtym, szynką wieprzową, sałatą zieloną, jabłko.- wycieczka. Alergeny: 1,7


Obiad:
zupa jarzynowa z ziemniakami młodymi, kiełbaski drobiowe z chlebem, herbata z cytryną, herbata z cytryną. Alergeny: 1,7,9


Podwieczorek:
sok jabłkowy, drożdżówka z serem. Alergeny: 1,7

Środa 19.06

Śniadanie:
kakao słodzone miodem, chleb orkiszowy z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, jabłko. Alergeny: 1,3,7


Obiad:
zupa pomidorowa z ryżem, ziemniaki młode, udziec z indyka w sosie , surówka z kapusty pekińskiej, koperku, marchewki młodej, cebulki zielonej, kukurydzy, kompot wieloowocowy. Alergeny: 1,7,9


Podwieczorek:
jogurt naturalny z truskawkami, ciasteczka bez cukru. Alergeny: 1,7

Czwartek 20.06

Śniadanie:


Obiad:


Podwieczorek:

Piątek 21.06

Śniadanie:
herbata z cytryną,. pieczywo mieszane z masłem, pomidorem, jajko gotowane, serem żółtym. Alergeny: 1,3,7


Obiad:
zupa jarzynowa z makaronem pełne ziarno, ziemniaki, paluszki z ryby dorsza, surówka z kapusty kiszonej, marchwi, jabłek,kompot. Alergeny: 1,3,4,7,9


Podwieczorek:
deser mleczny. Alergeny: 7


*SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę(1)
b) maltodekstryn na bazie pszenicy(1)
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego(1)
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
b) laktitolu

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
9. Seler i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne

(1)  Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.